Kawy do ekspresu – jakie ziarna wybrać?

Jednym z najistotniejszych, a często niedocenianych kroków w procesie parzenia kawy jest jej mielenie. Nadmierny lub niewystarczający stopień zmielenia może całkowicie zepsuć mocny i bogaty smak, który oferuje ten napój. Chociaż oczywiście prościej jest kupić kawę wstępnie zmieloną, jej jakość nie dorówna tej uzyskanej ze świeżo zmielonych ziaren. Dlatego ważne, aby dowiedzieć się, jaki jest właściwy stopień zmielenia kawy wymagany dla różnych metod parzenia.
Kawiarka – drobne mielenie
W przypadku kawiarki, zwanej też włoskim ekspresem do kawy, należy stosować drobno zmieloną kawę. Wielkość i konsystencja drobno zmielonej kawy będzie podobna do cukru. Ziarno powinno być nieco grubsze niż w przypadku zwykłego ekspresu do kawy. Drobne mielenie jest konieczne ze względu na krótki czas kontaktu zmielonej kawy z wodą. W tym procesie wytwarza się ciśnienie, które przepuszcza wodę przez drobno zmieloną kawę.
Ekspres przelewowy – średnie mielenie
Kawy do ekspresu przelewowego wymagają średniego stopnia zmielenia. Ekspresy przelewowe zazwyczaj wykorzystują filtr z materiału lub metalu, dzięki czemu uzyskuje się filiżankę o bogatym smaku i doskonałej konsystencji. Nie chcemy, aby ziarna były zbyt drobne, aby nie zatykały filtra. Jeśli ziarna będą zbyt duże, może zabraknąć smaku, ponieważ jest to szybki proces parzenia.
Zaparzacz – grube mielenie
Parzenie kawy we French Press wymaga grubego, równego mielenia. Taka kawa jest parzona we wrzącej wodzie, więc czas kontaktu między wodą a kawą jest znacznie wydłużony. Dlatego ziarno wymaga grubszego mielenia. Tutaj ważna jest równowaga. Jeśli kawa zostanie zmielona zbyt grubo, będzie słaba. Zbyt drobne mielenie sprawi, że kawa będzie miała mętny kolor i gorzki smak.